Pizza na wynos i z dostawą w Łodzi
Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw - lubi ją chyba każdy. Towarzyszy nam podczas celebracji różnych wyjątkowych momentów naszego życia, stanowi tło spotkań z bliskimi: czy to w restauracji, czy w zaciszu domowym, jeśli skorzystamy z opcji, jaką jest pizza z dowozem. Jednak niewielu z nas zna historię tego włoskiego specjału. A to właśnie ona odgrywa główną w rolę w późniejszym zostaniu przez nią symbolem popkultury i konsumpcjonizmu.
Historia pizzy - jak to się zaczęło?
Pokrótce ją przybliżając, pierwsze wzmianki ze słowem "picea" (w języku łacińskim) można spotkać już w... X wieku! A dokładniej na skryptach z 997 roku. Niemniej jednak prawdziwym hitem stała się 700 lat później, a to wszystko za sprawą ekspansji pomidora. Wówczas właśnie powstała pierwsza włoska, kultowa Pizzeria Antica Port Alba (1738r.). Natomiast regionalnym daniem włoskim pizza została za sprawą monarchini Margarity, która podczas jednej ze swoich podróży po kraju została uraczona przez miejscową ludność ciastem na zakwasie z dodatkiem sosu pomidorowego i sera. Królowa nie mogła zapomnieć o jego smaku i wkrótce zapragnęła mieć go na swoim dworze. To właśnie od jej imienia wywodzi się nazwa podstawowej, bazowej włoskiej pizzy - Margherity.
Kto by wtedy pomyślał, że w XXI wieku będzie ona produktem już nie regionalnym, dostępnym tylko dla Włochów, lecz takim na skalę globalną, a dostawa pizzy będzie możliwa w praktycznie każdej chwili, pod same drzwi.
Po czym poznać dobrą pizzę?
Popyt rodzi podaż. Nic dziwnego, że obecnie na każdym rogu roi się od pizzerii - bardziej lub mniej tradycyjnych. Po czym jednak poznać dobrą pizzę? W czym tkwi jej fenomen?
- Mąka i drożdże - pierwszą, kluczową i nadrzędną cechą dobrej pizzy jest chrupiące ciasto – powinno być przede wszystkim świeże i kruche. Aby to osiągnąć, trzeba użyć dobrej jakości mąki oraz świeże drożdże. Wysokiej jakości składniki to pół sukcesu. Polecanym rozwiązaniem jest też przygotowywanie ciasta na bieżąco.
- Grubość ciasta - jego grubość już nie ma większego znaczenia - to kwestia indywidualnych preferencji konsumenta.
- Poziom wypieczenia - już będzie miał większe znaczenie – doświadczony kucharz z pewnością sobie z tym poradzi.
- Nie można zapomnieć także o świeżych składnikach i ciągnącym serze, który rozpływa się w ustach.
A po czym poznać… dobrą pizzerię?
Dobrą pizzerię poznamy przede wszystkim po podejściu do klienta. Jego pozytywnym przejawem będzie na pewno udostępnianie mu możliwości cieszenia się wybornym smakiem pizzy w dowolnym miejscu i o dowolnej porze – jak najbardziej jest to możliwe, dzięki opcji "pizza na wynos".
W jakich warunkach przewozić pizzę? Podstawowy warunek jest jeden – jak najszybciej! Nie chcemy przecież, by jeden z podstawowych elementów składających się na jej smak – odpowiednia temperatura – spadła poniżej dopuszczalnej granicy smaku. Jeśli chodzi o opcję pizza z dowozem, Łódź jest jednym z trudniejszych miast, jeśli chodzi o "wyrobienie się" w dopuszczalnym czasie dostawy. Jak na duże miasto przystało, korki, szczególnie w godzinach szczytu, są tu codziennością. Dlatego każda pizzeria w Łodzi, jak i w każdym innym większym mieście, która dba o swojego klienta, powinna zwracać uwagę nie tylko na poziom jego obsługi stacjonarnie, wewnątrz lokalu, ale również na jakość obsługi dostawy – tutaj wprawiony kierowca będzie dużym plusem.